Publicerad den

Jobba med grafisk design

Älskar du färg, form och kommunikation kan grafisk designer vara en passande yrkestitel för dig. I den här delen får du veta mer om vad en grafisk designer gör och hur du går tillväga för att bli grafisk designer.

Arbetsuppgifter

En grafisk designer arbetar med att formge visuell kommunikation. Du kan till exempel jobba med att designa förpackningar, annonser eller olika typer av grafik som kan användas på internet och sociala medier. En stor del av arbetet sker på datorn där du tar fram dina designer. Men en del skissar också för hand innan de tar fram den färdiga idén.

Arbetsplats

En grafisk designer kan vara frilansare och ha sitt eget företag. Men många grafiska designers jobbar på någon typ av byrå. Till exempel en reklambyrå, kommunikationsbyrå eller en webbyrå. De som jobbar på en byrå är en del av ett team medan en frilansare jobbar för sig själv.

Utbildning

För att få anställning som grafisk designer behöver du ha en utbildning. Allra helst på högre nivå efter gymnasiet. Det finns flera utbildningar som ger dig kunskaper och färdigheter i grafisk design. Både på universitet där du kan ta en examen eller något kortare utbildningar på folkhögskolan och yrkeshögskolan.