Anders Jacobssons nya bok – Mica

Anders Jacobsson ger ut sin första fantasyroman – Gistvall Holm står för omslaget

Efter närmare 12 miljoner sålda barnböcker (Sagan om Sune, Berts Dagbok, Håkan Bråkan och böckerna om Kip Jansson) kommer nu Anders Jacobsson med sin första fantasy­roman, ”Mica – dotter av Solfolket”. Romanen ges ut på för­laget Mörkersdottir i samband med bok­mässan i Göteborg i höst och omslaget har formgetts av Jesper Holm och Henrik Gistvall på designstudion Gistvall Holm.

”Det känns extremt roligt att få vara med och ta fram det visuella till en av sveriges absolut största författare”, säger Jesper Holm. ”Den här typen av omslag är alltid en spännande utmaning, då man ska leva upp till förväntningarna hos för­fattare, förläggare och själva målgruppen för boken. Det handlar om att skapa något unikt med starka genre­markörer i ryggen.

Frida Rosesund, förläggare på Mörkersdottir förlag, säger såhär om omslaget:
”Omslaget känns väldigt Mörkersdottir och att Gistvall Holm har fångat Micas uttryck – hennes blandning av kaxighet och sårbarhet, på ett klockrent sätt.”

”Mica – dotter av Solfolket” handlar om en ganska vanlig tjej, Mica, som lever i en tonårsvärld med förälskelser, läxor och vänner. Hon upptäcker dock snart att det existerar en parallell mörkare fantasyvärld som vänder upp och ner på allt i hennes liv. Inget är vad det verkar vara, vare sig hon själv, barndomskompisen Saga, pojkvännen Petrus eller föräldrarna. En kamp mellan mörker och ljus tar sin början samtidigt som Mica krampaktigt försöker behålla sitt vardagsliv.

”Det här är naturligtvis långt ifrån Sagan om Sune, Berts Dagbok, Håkan Bråkan och böckerna om Kip Jansson”, säger Anders Jacobsson. ”Men för fem år sedan började jag fundera över något nytt och då kom Mica in i mitt liv. Inför arbetet med boken har jag gjort research kring sägner, sagor, olika veten­skapliga inriktningar, astronomi, religiösa trosuppfattningar, främm­ande språk och mytologi.”
Anders Jacobsson säger så här om likheterna mell­an honom själv och Mica:
”Jag har ju själv levt ganska mycket i en fantasi­värld och det finns säkert många likheter mellan mig och Mica. Friheten, både när det gäller vad vi ser som viktiga saker och livet och vår önskan om hur livet ska bli, där finns nog likhetstecknen mellan oss.”

Att Mica ges ut av det relativt lilla förlaget Mörkers­dottir förklarar Anders så här:
”Förlaget är nischat mot fantasy och ungdoms­romaner och den respons jag mötte har jag nog aldrig mött förut. Jag fick ett väldigt fint mottagande när jag presenterade mina idéer och det var därför enkelt att gå vidare med boken.”

Nu finns det också planer för en fortsättning även om man från såväl förlaget som från författaren är försiktiga.

”Vi är medvetna om att projektet är en ut­maning då Anders byter både målgrupp och genre och vi är som sagt ett litet independentförlag” säger Frida Rosesund på Mörkersdottir. ”Men det är också en del av tjusningen, jag för min del älskar utmaningar och jag tror väldigt mycket på boken och på Mica som redan känns som en levande karaktär.”

Omslaget presenteras inom kort.