Publicerad den

Kreativa jobb kräver inspirerande arbetsmiljö

Du som har ett kreativt arbete har säkert mellan varven upplevt dagar då inspirationen inte är på topp. Ofta är det flera faktorer som ligger bakom och inte minst spelar omgivning och arbetsmiljö en stor roll. Det är helt enkelt inte bara att pumpa ut kreativa förslag under arbetsdagen, tvärtom kräver det att många aspekter synkroniserar.

Här får du tips på hur du kan skapa en mer inspirerande arbetsmiljö, oavsett om du jobbar på ett stort kontor eller hemifrån.

Lagom kreativ omgivning

Kreativitet representeras ofta av starka färger och annorlunda mönster, vilket fungerar i många situationer. När det gäller arbetsinspiration är det dock viktigt att även tänka på en anpassad inredning som genererar arbetsro. Din hjärna ska dels kunna aktivera de kreativa tankarna, dels kunna arbeta sansat för att skapa spännande lösningar. Därför bör du tänka rätt redan från början när du ska skapa rätt miljö och omgivning för dina kreativa arbetsdagar. En skinande väggfärg i kraftfull orange kan för stunden kännas kreativt och inspirerande, men i längden kan det irritera din arbetskoncentration.

Med det sagt kan du ändå hitta sätt som förstärker det kreativa tänkande utan att det blir ett irritationsmoment i arbetsvardagen. Ett sterilt arbetsrum med vit väggfärg, vitt golv och tak i samma ton är knappast det du är på jakt efter. Den balanserade inredningen får du genom att jobba med kontraster.

Neutral väggfärg

För att skapa en behaglig arbetsro som ändå inspirerar är tipset att välja väggfärg med omsorg. Här kan exempelvis dova toner på väggarna skapa rätt balans till det övriga rummet. Väggfärg i sandfärg, beige eller grå är bra utgångspunkt när du ska inreda ett rum eller ett kontor. Har du en större yta att arbeta med kan du dessutom använda olika väggfärger. Utgå från en kulörskala och använd ett par olika nyanser.

Ge objekten betydelse

Du behöver alltså en neutral känsla på rummets ramar och det skapar du med rätt väggfärg, golv och tak. Däremot kan du med fördel inreda med kreativa objekt för att generera den exakta känsla du önskar för att bli inspirerad. Det kan exempelvis vara ett collage med inspirerande citat som du sätter ovanför din arbetsplats. Eller så kan du vara ännu mer konkret och inreda en speciell liten hörna i rummet som är till för ”kreativt tänkande”. Ibland kan det nämligen vara bra att gå bort från skrivbordet för att tänka i nya banor.