Publicerad den

Svenska varumärken

Det finns flera svenska varumärken som har slagit igenom utanför Sveriges gränser. I den här delen får du veta mer om några av dem.

Ikea

Det går inte att skriva om svenska varumärken utan att nämna Ikea. Ikea grundades år 1943 av Ingvar Kamprad. Från början var det ett postorderföretag och det var först i slutet på 1940-talet som det blev ett möbelföretag. Idag har företaget varuhus över hela världen och är starkt förknippat med Sverige.

H&M

H&M är ett klädföretag som grundades år 1947 av Erling Persson. Från början riktade sig företaget till kvinnor och sålde då damkläder. Men de utökade senare också till herrkläder och numera även barn. H&M har butiker över hela världen och är en av världens största klädkedjor.

Spotify

Spotify är en musikstreamingtjänst som grundades år 2008 av Daniel Ek. Spotify är en tjänst där du kan lyssna på musik och podcast mot en viss summa i månaden. Men det finns även en gratisversion av tjänsten. År 2015 nådde de 1 miljon användare och har sedan dess ökat rejält i antalet användare. År 2020 hade Spotify hela 345 miljoner användare vilket gör dem till en av världens största musikstreamingtjänster.